torsdag 30 oktober 2014

Tips inför flygresan vid jordnötsallergi.

Jag fick ett mail från en man som läst ett av mina inlägg.
Det är så bra och informativt så jag bad om lov att få lägga upp det här på bloggen o det fick jag! Tack Mikael Carlson. 

Hej!
Jag läste eran blogg, och framförallt inlägget "isolerade"... 

Jag har själv en mycket kraftig jordnötsallergi. Trots detta så reser jag en hel del i jobbet med flyg. (ett par gånger i månaden inom europa)
Mina bästa tips är; 
* Skippa charterflyg
* SAS och air france inom europa har varit otroligt tillmötesgående varje gång jag har flugit. 

Såhär gör jag, varje gång jag ska flyga;

* Alltid "vanligt" flyg. Aldrig charterresor (ving/fritidsresor/etc)
* Bokar via telefonbokning hos resebyrå eller direkt med flygbolaget. Är tydlig att jag vill att dom skriver in i bokningen att jag har kraftig jordnötsallergi.
* Ett par dagar senare när bokningen gått igenom så ringer jag upp igen, kollar att meddelandet står kvar, och att dom inte tänker servera några jordnötter på flyget.

* På flygplatsen;
Vid incheckningen eller bag-drop; påpekar att dom ska meddela pursern att jag har jordnötsallergi
Vid gaten: be dom ropa ut i högtalarna innan boarding att ni har jordnötsallergi - och att passagerarna inte ska öppna förpackningar med jordnötsprodukter. 
*I planet:
Prata med pursern när ni går ombord. Be dom ropa ut att det är en passagerare med jordnötsallergi  och att passagerare inte ska öppna medhavda förpackningar med jordnötter/produkter med jordnötter. Förklara att ni har medicin med er (adrenalinpennan, viktigt för deras trygghet så dom ska känna sig lugna...). Se även till att gå igenom inflightsortimentet och eventuell mat ombord.. (lion tillexempel är förrädiska, jordnötter i vissa tillverkningsländer och vissa inte, läs på förpackningarna)

Se till att ha en vänlig ton, ett leende, man var även tydlig och bestämd på att om det blir några jordnötter öppnade så kommer det sluta med "medical emergency". 

Jag har gjort såhär på alla mina fligher de senaste åren. Enda gångerna jag har stött på problem är med american airways mellan NY och Florida en gång (inrikesflyg i USA på 90-talet, jag blev dålig och vi fick nödlanda) och med kenya airways (inrikesflyg i kenya, 2008?). Undvik de bolagen....

Hör gärna av er om ni har mer frågor kring hur det är att resa med jordnötsallergi. det är inte alls omöjligt... bara mycket krångligare. Min läkare tycker jag är "självmordsbenägen" som försöker ens.

MVH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar