fredag 7 november 2014

Desensibilisering i Finland


Fick ett brev av en läsare med intressant information om desensibilisering i Finland.
Där började tex desensibilisering mot mjölk 2005... 
Tack för infon Maija-Liisa! 🌸
Nu ska jag skriva till Åbo sjukhus. 


Den här nyheten publicerades 2.10.2014 i Finland......

Finland desensibiliserar barn mot ägg och mjölkallergier. Enlight Johannes Savolainen från Åbo Universitet resultat är bra: 75% med mjölk och mera än 80% i ägg desensibilisering har fått bra resultat. 
Åbo universitets centralsjukhus var det första sjukhus som började en forskning av ägg desensibilisering år 2011. Det finska nationella allergiaprogrammet  betonar att öka tolerans. Om allergi är mild, är det bättre att äta och prova allergiserande mat för att få bättre tolerans till dom. 
Forskning av mjölk desensibilisering sker i alla fem universitet sjukhus i Finland, i Hud- och Allergisjukhus i Helsingfors och vid central sjukhusen i Vasa och Seinäjoki. Forskningen har pågått så pass länge att desensibilisering möjligen blir en vanlig form av vård inom några år. – Med mjölk kommer det snabbare. Med ägg behövs det hundratals vårdade patienter.      
Desensibilisering av ett barn tar 3-4 månader och kostar ca. 1000 euro. Enligt Johannes Savolainen sparar man på det at barnet får äta mjölk produkter och ågg på dagis och skolor; speciella dieter är dyra. Målet av finska allergiprogrammet är att ta ner speciella dieter till hälften. Med mat desensibilisering verkar det ganska realistiskt mål.
Åbo universitets centralsjukhus tar 6-16 åriga barn till forskningen. I Finland har 300-400 barn fått desensibilisering mot mjölk och 30 barn mot ägg.
Desensibilisering lättar familjernas vardagar. Man börjar mjölk desensibilisering med att späda ut en del mjölk med 10 del vatten. Doset ökas med en veckans mellanrum tills barn dricker 2 dl av mjölk och senare mjölk tillsättas i matlagning. Sjukhus ger matresepter hemma.
Ägg desensibilisering görs med äggvitapulver.  Pulvret portioneras i färdiga påsar. Storlek av det första portion beror på svårighetsgrad av allergi. När har man nått en portion som svarar tiondedel av en hel ägg, börjar man använda ägg i matlagningen hemma. Efter det här skedet är det jätteviktigt att använda ägg dagligen.Länk till Finska sidan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar