tisdag 17 december 2013

Diskriminering

Jag läser dagligen om allergiska barn och barn med astma som diskrimineras Det är allt från klassresor, utflykter, att bli betrodda, sämre mat mm mm. Läser om elever exempelvis som sparat ihop pengar eller poäng och får belöning men där inte den med allergi/eksem kan vara med... tex på badhus. Varför väljer man inte en annan aktivitet? Det verkar vara jobbigt som sagt. Jobbigt tills ens eget barn drabbas. Att utesluta någon ur gemenskapen är som sagt diskriminering. Så här skriver DO.

"Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering av studenter, barn och elever som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning,(allergi är en funktionsnedsättning) sexuell läggning eller i vissa fall ålder"

Vidare fann jag denna text på internet för ett tag sedan, minns tyvärr inte var men den beskriver lite kortfattat....

"Diskriminering av allergiker kan ta sig uttryck på många sätt beroende på vilken allergi personen har. Exempel på diskriminering av allergiker som kan uppstå till exempel under ett offentligt möte är om någon röker eller använder kraftig parfym under mötet, eller om möteslokalen är dekorerad med blommor som avger pollen. Om det serveras mat kan en födoämnesallergiker tvingas avstå från maten om personalen har ofullständiga uppgifter om innehållet eller inte kan erbjuda fullvärdiga allergivänliga alternativ."
 
Ett tips är att servera mat i olika skålar/fat och inte blanda ihop allt möjligt. Att ha olika uppläggningsbestick för alla skålar. 
Att låta förpackningen ligga kvar så man kan läsa utan att behöva fråga varje gång gör det tillgängligare för alla. 
Snälla. 

Bild: Nävenibordet.se
1 kommentar:

  1. Jag fattar inte hur svårt det kan vara att göra något där ALLA kan vara med. det behöver ju inte vara tråkigt för det... jag har en kompis med köldallergi och när de skulle åka på klassresa i nian fick hennes mamma komma och förklara varför hon inte kunde åka skidor. sedan när de insåg att det faktiskt var allvar tyckte en mamma till en kille i samma klass att "hela klassen ska inte få lida för ett en person inte kan åka". som om man får lida för att klassen inte kan åka till fjällen...

    SvaraRadera