torsdag 12 december 2013

Mjölkprotein i Symbicort astma medicin

Elsa fick ju en ny astmamedicin av sin allergi läkare. 
Medicinen innehåller små mängder mjölkprotein står det i bipacksedeln och ska då undvikas om man har allergi mot detta. Det var astma och allergi förbundet Luleå som sa detta till mig. Detta uppskattas mycket! Hon tog 2 doser utan symtom än...
Vi åkte till akuten som hennes läkare sagt igår pga hennes tilltagande astma hosta under 2,5 veckas tid. Jag berättade då även att hennes nyutskrivna medicin innehåller mjölkprotein och bemöttes med "jaha" och "jaha" och i regel knappt någon reaktion. 
Vi bytte medicin därför att Elsa behöver ta Bricanyl flera grr dagligen och blir medtagen. Vad händer? Jo hon får fortsätta ta Bricanyl och Pulmicort, Bricanyl var tredje timme till nästa onsdag. Jag påpekade att Seretid finns och får svaret att " ja men jag vet inte om den innehåller mjölk" 
Så... inget intresse? Varför inte kolla upp det? Eller bara överbelastning? Varför finns inte viljan att hjälpa? 
Varför har en professor inte koll på vad medicin innehåller när de jobbar med allergi? Den mänskliga faktorn, jag vet. Men vi är också människor. Vi ber om hjälp. Det nickas snällt. Men om vi ber för mycket blir vi sedda som hysteriska. 
Om vi inte är nöjda blir vi sedda som hypokondriker. 
Nej hon hade ingen infektion. Nej ingenting märkbart, men på spirometri har man sett att hennes luftrör är irriterade. Bara för att dagens status är bra på akuten betyder inte att det är bra resten av dagen. Jag litar inte på någon. Jag måste kontrollera allt. Väldigt ofta blir det något fel och ytterligare dagar går åt till att rätta till fel. 
En dag utan skola. Förbereder mig på att prata med en annan läkare nästa onsdag och lämna mina åsikter. Åsikten är att hur är det möjligt att en proffessor i astma och allergi sjukdomar ger medicin med små mängder mjölk till en mjölkproteinallergisk unge? Hur är det möjligt att ingen har koll? Att erbjudas mjölk på sjukhusen när man kommit in med anafylaxi pga mjölkprotein? 
Hur och varför är det möjligt att bli bemött med "jaha".
Det finns många snälla sköterskor, men bemötandet är lika viktigt som behandlingen. Bemötandet avgör många gånger hur snabbt patienten upplever tillfrisknande. Att bli bemött respektfullt känns i hjärtat. 
Ett leende räcker inte. 

Elsa vilar och väntar på bussen. Tråkigt att vänta på akuten tycker hon. 

3 kommentarer:

 1. jag förstår dej. Patienten i centrum o läkare som lyssnar och VET vad de pratar om eller kan ta reda på inom snar framtid

  SvaraRadera
 2. Jag ifrågasattd det när vi fick symbocort.
  Det är sä renat så det inte ska vara ngt protein kvar i den.

  Om hon inte reagerade så den kanske var bättre än massa bricanyl. Det finns oxis också som är långtidsverkande men utan kortison.

  SvaraRadera
 3. men shit, en allergiläkare om något borde väl ändå ha koll på sånt..."jaha" som reaktion är inte okej.

  SvaraRadera